Kuollut Lasarus palasi elämään

Osa 4 – Kuollut Lasarus palasi elämään!

Kuoleman tragedia. . .

Ihmiskunnan kaikkia ihmisiä yhdistävät asiat ovat syntyminen, elämä ja kuolema. Jokainen tänne syntynyt kohtaa vääjäämättä kuolemansa hetken. Ennemmin taikka myöhemmin?  Jotkut elävät jopa yli 100-vuotiaiksi, jotkut pienet ihmisolennot lähtevät elämästä jopa syntyessään. Elämä on niin arvaamatonta? Elämän päivät eivät olet ihmisen omassa kädessä. Vaikka moni niin tuntuu kuvittelevan.

Raamatusta kuuluisa patriarkka Job lausui kerran:

Alastomana minä tulin äitini kohdusta, alastomana palaan täältä. Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi!”

Hän oli juuri menettänyt kaikki lapsensa (10) pahassa onnettomuudessa. Tornado oli iskenyt, rakennus oli sortunut lasten päälle. ( Jobin kirja 1:18-21, KR1938)

Kuolema voi olla hyvä opettaja? Se muistuttaa että elämä varmasti loppuu. Miten käyttää elämänsä päiviä, oikein?

Kuolema ei ole viimeinen sana. . .

Tämä elämä maailmassa on vain ikuisuuden eteinen, rajallinen sellainen. Kuolema on portti  – siirtyminen tuonpuoleiseen. Mitä sen perästä? (Johannes 11:25, KR1992)

Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää vaikka kuoleekin.”

Surullinen näkymä kuitenkin on, että ihmiset ovat piittaamattomia?  Tämän elämän asiat ajavat etusijalle. Lottovoitotkin killuvat ja kiihottavat silmissä. Jeesus muistutti.

Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?” (Matteus 16:26, Luukas 12:15-21, KR 1938)

Ihmisille ei tunnu kelpaavan usko, ei taivaspaikka? Eikä Jeesus, jolla on taivaan avaimet! Monet ajavat kuin täyttä vauhtia, kaasu päällä, eivätkä piittaa pätkääkään sielunsa ikuisesta kohtalosta?

Lasarus kutsuttiin takaisin haudasta!

(Evankeliumi Johannes, 11. luku. KR1938

Herramme Jeesus herätti toimintansa puitteissa kuolleista kolme ihmistä. Jairuksen tyttären, Nainin lesken pojan ja viimeiseksi Lasaruksen.

Näiden tapahtumien todenperäisyys on jo aikanaan tutkittu ja testattu. Näet siihen aikaan valehtelu oli ns. kuolemansynti, joten valehtelu näin vakavissa asioissa ei olisi edes onnistunut! Meidän asiamme ei siis ole edes yrittää kumota noita faktoja, yli 2000 vuoden perästä.  Ne tapauskertomukset jäivät elämään, koska ne olivat tosiksi todetut. Silti, että ne olivat äärimmäisen ihmeellisiä siihen aikaan. Taikka juuri siksi!

(Toisaalta? Onhan myös meidän aikanamme tuotu esimerkkejä, joissa kliinisesti kuollut onkin palannut elävien kirjoihin!)

Tapaus Lasarus oli merkittävä kuolleista herääminen. Siksi, että hän oli ollut jo lähes neljä päivää haudassa! Paikallisen tavan mukaan kuolleeksi todettu piti haudata viivyttelemättä. Kun ei ollut kylmäsäilytysmahdollisuuksia, ei voinut odotella hautajaisia viikkokausia.

Kuolleet haudattiin kallioon hakattuihin hautaholveihin, taikka luonnollisiin luoliin, joiden aukot suljettiin järeillä kivipaaseilla.

Kun Lasarus oli sairastunut, oli hänen sisarensa Martta lähtenyt hakemaan Jeesusta toisesta kylästä. Kutsun saatuaan Jeesus viipyi vielä kaksi päivää, eikä lähtenyt matkaan.  Hän tiesi mitä teki. Tiesi senkin, että Lasarus kuoli, menehtyi taudin oireisiin.

Kun Hän tuli Betanian kylään paikalle, siellä oli täysi surujuhla käynnissä. Siinä kulttuurissa normaalia surua ja surutyötä ei hävetty eikä stopattu. Annettiin itkun tulla, koska itku on loogista suruterapiaa. Surun tunnelma oli niin voimakas, että Jeesus itsekin liikuttui. Ja on kirjoitettu: Jeesus itki. Ihmisten tuska ei ollut, eikä ole vieras Hänelle.

– Mihin te panitte hänet? – Jeesus kysyi.

He sanoivat hänelle: ”Herra, tule ja katso.”

Mutta muutamat heistä sanoivat:

Eikö hän, joka avasi sokean silmät, olisi voinut tehdä sitäkin, ettei tämä olisi kuollut?”

Niin Jeesus joutui taas liikutuksen valtaan ja meni haudalle; ja se oli luola, ja sen suulla oli kivi. Jeesus sanoi: ”Ottakaa kivi pois.”

Martta, kuolleen sisar, sanoi hänelle:

”Herra, hän haisee jo, sillä hän on ollut haudassa neljättä päivää.”

Jeesus sanoi hänelle:

Enkö minä sanonut sinulle, että jos uskoisit, niin sinä näkisit Jumalan kirkkauden?”

Niin he ottivat kiven pois. Ja Jeesus loi silmänsä ylös ja sanoi:

Isä, minä kiitän sinua, että olet minua kuullut. Minä kyllä tiesin, että sinä minua aina kuulet; mutta kansan tähden, joka seisoo tässä ympärillä, minä tämän sanon.”

Niin he ottivat kiven pois.

Ja sen sanottuansa hän huusi suurella äänellä:

”Lasarus, tule ulos!”
Ja kuollut tuli ulos, jalat ja kädet siteisiin käärittyinä, ja hänen kasvojensa ympärille oli kääritty hikiliina. Jeesus sanoi heille:

”Päästäkää hänet siteistä ja antakaa hänen mennä.”

Lopuksi

Niin Jeesus katsoi heihin ja sanoi heille: ”Ihmisille se on mahdotonta, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista.” ( Matteus 19:26. KR1938)

On paljonkin asioita, jotka ovat ihmisille mahdottomia. Jos kuka meistä alkaisi huutaa haudassa olevalle: Tule ulos! – sellainen jäisi performanssiksi, huijaukseksi.

Mutta kun Kaikkivaltias Jumala, taikka Hänen Hengessään ja valtuuksillaan toiminut Herra Jeesus huusi tuollaiset sanat, niissä oli auktoriteetti.

Kuollut Lasarus suorastaan kimposi ja lensi ylös. Kuolinkääreineen kaikkineen. Jalat ja kädet sidottuina, pään ympärillä kuolinliina. Jeesuksen sanoissa oli voima ja energia. Ikuisen elämän taso. Kun Jumala loi maailman Sanallaan, kutsui näkymättömät näkyväisiksi, niissä sanoissa oli luova voima.

Eikä Jumala ole muuttunut. Tänäkin päivänä Hänellä on sama voima. Meistä jokainen, jotka olemme uskontiellä oppineet Häntä tuntemaan, tiedämme että jos Hän jotakin aikoo ja päättää, mikään ei voi estää? Hän tekee ihmeitäkin. Ei niiden itsensä vuoksi, eikä mistään näyttelemisen syystä? Vaan siksi, että Hänellä on tahto auttaa ihmisiä! Jos joku tahtoo? Jos kenelle kelpaa Hänen apunsa? 

Jeesus ei myöhästynyt Lasaruksen kohdalla, vaikka viivyttelikin tuloaan surupaikalle. Useinkin me ihmiset  (jotka rukoilemme) joudumme odottamaan vastauksia pitkäänkin. Vuosia, vuosikymmeniäkin. Mutta uskollinen Jumala on koonnut rukoukset talteen.

Kun hetki on tullut, mikään ei voi estää Hänen vastauksiaan!

(Tämä kirjoitus on aluneprin julkaistu Uusi Suomi Puheenvuoro-foorumilla)

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mlhie2/iloisia-uutisia-13-kuollut-lasarus-palasi-elamaan/

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.