Raamattu: rasismi ja ihmisoikeudet?

Ikäviä uutisia. Aina vain. Joka päivä. Uusia koronajuttuja. Tilastoja. Media-manipulointia. Pelottelun pedagogiikkaa. Ja muita latistavia skenaarioita. Velkapommin uhka suomalaiselle tulevaisuudelle, hyvinvoinnille. Työttömyyttä, leikkauksia, konkursseja. Jopa 90 000 suomalaista (kaikki eivät listoilla) oli kokenut itsetuhoisia ajatuksia koronakaaoksen tiimoilta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koronakurimuksen-traaginen-puoli-90-000-suomalaisella-itsetuhoisia-ajatuksia-toimi-nain-jos-uskot-tuntevasi-yhden-heista/7922780#gs.g0702a

Siis ihme sinänsä, että moni edelleen jaksaa, on järjissään ja voimissaan. Kun politiikan pelien krooniset ketkukoukerotkin jyystävät. Muka joku, jotkut poliitikot olisivat kuin taivaan hyvät enkelit ratkaisemaan yhteiskunnan monitahoisia ongelmia? Voi voi infantiileja illuusioita! Ja – kun vielä syksyn synkät säätkin ovat tuoneet osansa. Pimeät yöt, pilviset päivät. Sadetta, sadetta. Alakulo alkaa ahdistaa monia?

Ihmisen elämä on haasteita – kehdosta hautaan!

Joo? Toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Unelmat jostakin ”onnesta, onnellisesta” ovat usein kuin illuusiota, päiväunta – josta herätään? Hetken ilot hukkuvat kattaviin karuihin arkitasoihin. Kenellä mitenkin – ja milloinkin? Onko mitään pysyvämpää positiivista?

Mutta nyt blogin otsikon asioihin. Rasismi, ihmisoikeudet?

Raamatun tuntemus on heikkoa tasoa?

Monetkaan modernin ajan ihmisistä eivät tunne Raamatun sisältöä.  Joidenkin välikäsien kautta nousseiden Raamatun lauseiden siteeraaminen ei vakuuta.

  Monet ovat (ikävä kyllä) pihalla kuin lumiukko, mitä tulee Raamatun opetuksiin ja kattavaan sisältöön. Silti monet tällaiset (fanaatikot) koettavat nostaa profiiliaan jonakin ”asiantuntijana”? Koettavat väittää Raamatusta, Jumalasta, Jeesuksesta, rukouksesta sitä ja tätä! Pinnallista, onttoa, vailla faktoja! Tämä on valitettavaa yleissivistyksenkin puutetta. Raamattu kun on maailman tutkituin, levinnein ja luetuin Kirja.

On tietenkin selvää, että ensisijaisesti ns. Uusi Testamentti on se osa Raamattua, joka tarkoitettu ns. pakanakansojen taholle. Evankeliumit, Herramme Jeesuksen ja apostolien opetukset ovat vankka paketti. Kun sen kahlaa läpi, voi alkaa vähitellen ymmärtää, mitä Vanha Testamentti tarkoittaa? Se kun on juutalaisen kansan historiaa, joka sisältää esikuvallisia asioita, opetuksia, mutta myös kaikille sopivaa viisautta. Psalmit, sananlaskut, Jobin kirja, jne.

Uusi Testamentti. Jeesus – rasismi ja ihmisoikeudet?

Herramme Jeesuksen toiminta-aikana Israelin kansa oli ja eli Rooman Imperiumin miehitysvallan alla. Veroineen, tulleineen, vailla itsenäisen kansan roolia. Sotilaallisen komennon ja tyrannimaisen hallinnon piirissä. Keisarit kun eivät olleet mitään kilttien ja jalomielisten hallitsijoiden aatelia! Päin vastoin?

Tuona aikana kaikkinaiset mielenilmaukset, kapinoista puhumattakaan olivat tuhoon tuomittuja. Ei unelmia mistään demokratiasta. Kukaan ei voinut marssia jonkun erityisoikeuden ja banderollien kanssa. Paitsi, jos oli valmis tyrmään ja lopuksi heittämään jopa henkensä aatteensa vuoksi?

Roomalaisen imperiumin valloitusalueet olivat laajat. Itsenäiset kansat ja kulttuurit toisensa perästä joutuivat sen komentoon. Tässä karttakuva ajanlaskumme alun tilanteesta. Rooman valtakunta Kristuksen aikana.

Rasismista? Jeesus meni parjattujen samarialaisten alueelle. . .

Rasismia, sortoa, syrjintää ja ihmisoikeuksien tallaamista on ollut ihmiskunnan ammoisista ajoista alkaen! Myös tuona aikana, miehitysvallan kurimuksessa elävien ihmisten piirissa. Oli jännitteitä, eriarvoisuutta. Oli ökyrikkaita, monet heistä roomalaisen hallinnon virkamiehiä. Sitten oli äärimmäistä köyhyyttä ja puutetta. Sosiaaliturvaa ja virallista terveydenhuoltoa kun ei roomalainen järjestelmä sisältänyt.

Miten Herramme Jeesus? Esimerkiksi näin.

Jeesus kulki oppilaineen Samarian alueen kautta. Se oli juutalaisten silmissä sekakansaa, sekauskoisten porukkaa. Siis torjuttavaa. Samarialaiset olivat johonkin alempaan kastiin luokiteltuja, heitä syrjittiin. Kukaan juutalainen ei näet seurustellut heidän kanssaan. Mutta Jeesus ei tässä ( niinkuin ei monissa muissakaan asioissa) ollut ihmisten mielipiteiden orja. Seuraava keissi löytyy UT:n Johanneksen evankeliumista 4:1-42, KR1938.

Niinpä Jeesus matkallaan pysähtyi Samarian Sykar nimiseen kaupunkiin. Oli päivän kuumin hetki, siestan aika. Siellä oli kuuluisa lähde, ja matkasta väsyneenä ja janoisena Herramme istui kaivon reunalle. Siihen tuli nainen, vesiastian kanssa.

Anna minun juoda astiastasi.” Nainen meni aivan ymmälleen, sanoi:

Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta.  Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa.”

Sitten alkoi keskustelu. Syntyi analyyttinen dialogi. Opetus. Tärkeistä relevanteista asioista. Rukouksesta, rukouksen paikoista ja tavoista. Ihmisten perinnnäistavoista, ja mitä Jumala tahtoo?

Jeesuksen puhe ja opetus oli niin valaisevaa, niin paljastavaa, ytimiin käyvää, että nainen tajusi jotakin:

Herra minä näen että sinä olet profeetta. Meidän isämme ovat kumartaneet ja rukoilleet tällä vuorella. Kun taas te väitätte että oikea paikka on rukoilla Jerusalemissa.”

Dialogi oli radikaali. Jumala ei asu käsin tehdyissä temppeleissä, eikä Hän voi rajoittaa tiettyihin paikkoihin! Jeesus lausui:

Jumala on henki, ja siksi niiden jotka rukoilevat tulee rukoilla hengessä ja totuudessa.”

Sitten Jeesuksen oppilaat tulivat kaivolle; he kun olivat olleet kaupungissa ruokaa ostamassa. He kyllä ihmettelivät, että heidän Mestarinsa puhui samarialaisen kanssa.

Mutta eivät puuttuneet asiaan. Heillä oli vielä monen monta oppimisen paikkaa ja tilannetta!- Ihmisoikeuksista, rasismista, syrjinnästä. Mutta näitä he saisivat omin silmin nähdä. Kuten sen, että Jeesus. . .

  • Paransi ”pakanavaimon” tyttären! Jonka äiti siis oli kreikatar, syyrofoinikialaista syntyperää!
  • Paransi roomalaisen upseerin (miehitysvallan virkamiehen) palvelijan!
  • Vieraili syntisen parissa!
  • Meni Sakkeuksen, ahneuden synnistä tiedetyn tullimiehen kotiin!
  • Vapautti demonisen, riivatun miehen tämän hulluudesta!
  • Kohteli spitalisiakin ihmisarvoisina ihmisinä, paransi heitä!
  • Nuhteli tekopyhiä fariseuksia ulkokultaisuuden synnistä!
  • Jne, jne.

Samarialaiset näkivät yhdenvertaisen kohtelun

Edellä kerotussa keississä (mitä Samarian alueeseen tulee) samarialaiset ymmärsivät, että Jeesus oli oikeamielinen. He kuulivat ja kuuntelivat mitä nainen kertoi kohtaamisestaan ja keskustelustaan Jeesuksen kanssa. Tämä ei harjoittanut eikä pönkittänyt juutalaisille ominaista syrjintämallia. Samarialaisten halveksuntaa.

Sitten kävi niin, että samarialaiset oikein pyysivät Jeesusta viipymään heidän luonaan. He saivat empatiaa ja lääkettä niihin haavoihin, joita rotusyrjintä ja ihmisten asettaminen eriarvoiseen asemaan oli tuottanut. He näkivät Jeesuksessa Jumalan asettaman yhdenvertaisten ihmisarvon asian. Sen, joka raadollisessa maailmassa on usein tallattuna.

Jumalan hyvyys ja rakkaus on parantavaa

Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä.

Ikävä kyllä kaikki eivät rakasta ja kunnioita Jumalaa!

Valinta on vapaa. Kun Jumala rakastaa ihmisiä, se on aina parantavaa tasoa. Siksi hän kehottaa hylkäämään synnit, vääryydet ja jumalattomuudet. Koska? Ne ovat ihmiselle haitaksi, jopa tuhoksi.

Ihmisen syvällisin onni on olla ja elää Jumalan hyvyyden, välittämisen ja ikuisen rakkauden vaikutuspiirissä. Synti, synnit, pahuuden tasot – ne eivät siinä voi olla.

Jumalan rakkaus on kuin elämää ylläpitävä aurinko. Jeesus oli ja on Jumalan rakkauden aurinko ihmiskunnalle. Sille, joka tahtoo ja uskoo!

Tällaista kaikkea ja paljon muuta syvällistä opetusta ja esimerkkiä on iloksemme luettavissa Uuden Testamentin sivuilta. Jos joku tahtoo?

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Suomi – Puheenvuoro- foorumilla.

Maijaliisa Hiekkanen 13.9.2020 11:46 päivitetty 2.1.2021 17:06 https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/mlhie2/

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.